Inaugurare Proiectului – ,,UN ARBORE PENTRU ȘCOALA МЕА”

Inaugurare Proiectului – ,,UN ARBORE PENTRU ȘCOALA МЕА”

  • Post category:Noutăți

Astăzi, 31 martie 2022, în incinta Instituției Publice Liceul Teoretic ,,Тоаdеr Bubuiog” a avut loc evenimentul de inaugurare a Proiectului ,,UN ARBORE PENTRU ȘCOALA МЕА”, eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”

Implementarea proiectului s-a concentrat pe amenajarea spațiului verde din jurul instituției cu o multitudine de specii și soiuri de arbori cum ar fi: platan, castan, tei, salcie, arțar, iasomie etc. Majoritatea plantelor lemnoase ce formează biodiversitatea vegetală a acestui teritoriu erau deja bătrâne și s-au tăiat treptat în urma curățirii. Necesitatea plantării arborilor și arbuștilor devenind un compartiment important nu doar pentru înverzirea teritoriului instituției, dar și pentru întreaga localitate, care nu dispune de un parc sau un loc pentru recreere.

Spațiul verde amenajat va reduce semnificativ cantitatea de praf, bioxid de carbon și gaze îmbunătățind astfel calitatea aerului respirat, iar arborii și arbuștii vor oferi mediu de trai și pentru alte organisme, sporind astfel biodiversitatea vegetală.

Menționăm că pe parcursul implementări proiectului administrația instituției, consiliul elevilor și profesorii s-au implicat activ în realizarea mai multor acțiuni, precum:

  • „Spune Nu arderii deșeurilor organice! Valorifică-le!”;
  • Compostarea resturilor vegetale – cea mai simplă și eficientă metodă de a reduce cantitatea de deșeuri;
  • Master – class – confecționarea obiectelor decorative din pănuși de porumb;
  • „Spunem NU pungilor din plastic!” Influența plasticului asupra planetei. Promovarea folosirii pungilor personalizate din țesătură;
  • „Reciclare creativă”- expoziție din obiecte confecționate din materiale reutilizabile;
  • La orele de educație tehnologică elevii au confecționat căsuțe pentru păsări, cele mai reușite au fost instalate în arborii din curtea liceului;
  • Oră ecologică la chimie „Apa- izvorul vieții. Compuși chimici ca produse de poluare a apei”, în cadrul lecției elevii au determinat și comparat pH-ul apei din diferite surse acvatice din comuna Bubuieci și au făcut concluziile corespunzătoare;
  • Concursul de postere: „Apa- izvorul vieții și a sănătății”;
  • Activități practice de sădire și îngrijire a plantelor de cameră;
  • Concursul de eseuri, poezii creație proprie „Un om- un pom”;
  • Excursie ecologică: „Importanța albinelor în natură și în viața omului. Cauzele dispariției lor”.

Prin urmare, datorită implementări cu succes a acestui proiect elevii, profesorii și toți beneficiarii indirecți au acces la un aer mai curat, un teren de joacă și odihnă devenind un loc de cercetare în cadrul lecțiilor de biologie atât pentru elevii care învață în prezent în liceu, cât și pentru generațiile următoare. Prin implicare, fiecare elev, profesor participă la diminuarea schimbărilor climatice globale. De asemenea acest proiect a sensibilizat elevii și profesorii față de problemele actuale ale poluării aerului din localitate.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

31.03.2022